Loverboy lurade in henne i sexhandeln

Etisha* bor i en liten by i Nepal tillsammans med sina föräldrar. Hon hade precis fyllt 15 år när hon träffade och blev djupt förälskad i en vacker och trevlig nepalesisk man som hette Santosh.

Men det skulle visa sig att det inte var någon trevlig ung man som Etisha hade träffat. Santosh var en loverboy, som är en av de mer utstuderade formerna av människohandlare. Loverboys försörjer sig på att förföra tonårstjejer och unga kvinnor som de antingen säljer eller lurar in i sexhandeln.

Bad henne lämna allt
Santosh överöste Etisha med kärlek och komplimanger. Han hade en förmåga att se henne och hennes behov, och för varje dag som gick blev hon mer och mer förälskad i honom. När han bad henne att lämna allt och följa med honom till Indien tackade hon ja.
När de väl kom fram till New Delhi förändrades Santosh. Han blev alltmer kall och beräknande. Han tog med sig Etisha till det beryktade bordellområdet GB Road i Delhi. Där sålde han henne till en hallick för drygt 36 000 kronor. Etisha tvingades att prostituera sig på hans bordell.

Räddningsaktion
Love and Hope’s samarbetspartner Maiti India fick tips om att en minderårig nepalesisk flicka fanns på en bordell på GB Road. De kontrollerade genast uppgiften. När tipset visade sig stämma kontaktade de indisk polis som fritog Etisha från bordellen. Hon fördes till Maiti Indias säkra boende. Där bodde hon i väntan på att hennes dokument skulle bli färdiga på den nepalesiska ambassaden.
I mitten av januari var dokumenten färdiga, flygbiljetter bokades och Etisha kunde återvända hem till Nepal. Hennes föräldrar och representanter från nepalesiska myndigheter mötte henne på flygplatsen i Kathmandu. Etisha gav ett riktigt bra signalement på Santosh. Och efter ett par dagars jakt kunde nepalesisk polis gripa honom och sätta honom bakom lås och bom. I augusti 2018 skärptes lagarna för sexhandel av barn i Nepal. Santosh riskerar att få ett riktigt kännbart straff.
Nu vill Etisha gå färdigt skolan. En bedömning görs om det är säkert för henne att bo kvar hemma hos sina föräldrar, eller om hon ska placeras på ett internat, där hon har ett bättre skydd mot människohandlare.

Mikael Good

*Etisha heter egentligen något annat

Den här artikeln publiceras i Love and Hopes tidning ”Rum 56”. Om du önskar få den i brevlådan kan du maila