En ny framtid

Flickan till höger på bilden är 8 år. Hon skulle egentligen inte finnas till. Hon skulle aldrig ha fötts. Hennes mamma fick en kund som gjorde henne gravid och hon tänkte först göra en abort. Men hon ångrade sig, födde flickan och gav henne namnet Charita*.

Charitas mamma jobbar som sexarbetare och står under en bordellmamma. Många av de som arbetar i det här bordellområdet tjänar bara några kronor per dag. Det är extremt fattigt. Charita är uppvuxen här, hon är van att se kvinnor och flickor stå uppsminkade vid vägkanterna medan kunderna strosar omkring. Och av allt att döma skulle Charita själv hamnat vid vägkanten, det är så problematiken fungerar här nere. Flickor tvingas följa i sina mammors fotspår. De föds in i bordeller och när de är tillräckligt gamla ska de själva behaga kunderna. När kunderna tröttnat och tycker att de blivit för gamla blir de istället bordellmammor och börjar sälja andras kroppar.

Samma öde hade troligen drabbat Darsha*, flickan till höger på bilden. Hon är lite äldre, 11 år gammal. Hennes mamma är sexarbetare hennes mormor var också sexarbetare. Det finns liksom inga alternativ. Även hennes moster är sexarbetare och hon har blivit smittad av sjukdomen HIV.

Darsha är uppvuxen i samma bordellområde som Charita och båda gick en mörk framtid till mötes. Men deras förutbestämda öden skulle skrivas om. De både flickorna blev räddade, de togs bort från bordellområdet och jag kommer ihåg när de kom till flickhemmet. Charita var först så blyg, men jag minns hur det snabbt förändrades. Jag kommer också ihåg hennes första födelsedag på barnhemmet. Hur lycklig hon var och hur stolt hon blåste ut alla de där ljusen som fanns på tårtan. Idag strålar Charita. Hon bara pratar och pratar och pratar. Ibland förstår man ingenting, men hon gör sitt bästa med de engelska ord hon kan. Darsha är så fantastiskt duktig på att dansa. Förra december fick hon möjlighet att dansa en glädjefylld och uppmuntrande dans vid våra julprogram. Det var så fint att se. Hon drömmer idag om att bli doktor och vi kommer göra vårt bästa för att hon ska nå den drömmen. Vi hjälper även hennes mamma och hennes HIV-smittade moster.

Charita och Darsha skulle aldrig få ett värdigt liv, troligen skulle de bli en handelsvara för hallickar och bordellägare. Ett offer för sexköparen. Men tillsammans har vi kunnat rädda dem. De har nu börjat drömma, de ler, skrattar och är glada. De är långt från deras förutbestämde öde och det är så berörande att se och följa deras steg i livet.

Tack för att du varit med och räddat Charita och Darsha och gett dem en barndom och en framtid.

Jonatan Alfvén

*fingerade namn