I april och maj är det parlamentsval i världens största demokrati Indien. Frågan om kvinnors rättigheter väntas bli en av de stora valfrågorna. Indien är ett mansdominerat samhälle, där kvinnan av tradition är underordnad mannen.
Enligt en undersökning från 2018 som gjorts av Thomson Reuters Foundation är Indien det land i världen som är värst för kvinnor att leva i bland FN:s 193 medlemsländer. I undersökningen som gjorts av 548 experter mäts bland annat kulturella aspekter, diskriminering, sexuellt våld och människohandel.
I Indien är våld och sexuella trakasserier mot kvinnor vanligt förekommande. Attityder och hundraåriga traditioner hindrar kvinnor från att själva bestämma över sina liv och kroppar. Kvinnors mänskliga rättigheter kränks dagligen. Indiska kvinnor som pendlar till sina arbeten med buss, tunnelbana eller tåg, vittnar om hur de i stort sett dagligen utsätts för tafsande händer och sexuella anspelningar. Inte ens i hemmen är kvinnorna fredade. Våldtäkt inom äktenskapet har fortfarande inte kriminaliserats.
Rättigheterna för de indiska kvinnorna har förbättrats något under de senaste sju åren. Men förändringen tar lång tid. Och nu har många av Indiens kvinnor tröttnat. De har gått samman, och under metoo-rörelsens banér kämpar de öppet för sina mänskliga rättigheter. Trots förtryck från ett samhälle som domineras av män och religiösa traditioner, har drygt 400 miljoner indiska kvinnor rätt att rösta i parlamentsvalet. Med sin röst kan de sätta hård press på politikerna att arbeta för en snabbare förändring för kvinnors rättigheter i landet. Parlamentsvalet som pågår från april till maj kommer att bli ett mycket viktigt val för Indiens kvinnor.
Text: Love and Hope. Foto: Pixabay