När man träffar den energiska och glada nepalesiska tonårstjejen Reshma* är det svårt att förstå att hon kommer från trasiga förhållanden, att hon har försörjt sig genom att tigga, har bott på gatan och utsatts för sexuella övergrepp. Idag bor Reshma på ett skyddat boende och har utbildat sig till sömmerska.
Reshma är 16 år och kommer från en stad i mellersta Nepal. Där bodde hon tillsammans med sin mamma som jobbade som städerska på ett hotell, sin pappa som var buss chaufför och sin äldre halvbror från mammans första äktenskap.
Familjen hade det ganska bra ställt med nepalesiska mått mätt. Men när Reshmas mamma blev psykiskt sjuk förändrades allt och familjen drogs ned i en negativ spiral som kom att helt förändra deras liv.
– En del dagar var allt som vanligt och andra dagar hittade mamma på en massa konstigheter. Man visste aldrig riktigt när det skulle slå över. När hon inte mådde psykiskt bra kunde hon kasta disken omkring sig och bränna kläder. Hon grälade med min far och det hände att hon slog honom, säger Reshma.
I takt med att mammans situation förvärrades bröts familjens trygga liv sakta men säkert sönder och mamman kunde inte längre behålla sitt arbete och sin inkomst. Det ledde till att familjen fick brist på pengar.
– De dagar som mamma inte var så sjuk tog hon med sig mig till olika platser där jag fick tigga ihop pengar. Pappa drack allt mer alkohol och han var oftast full när han kom hem från jobbet på kvällen, säger Reshma.
Situationen blev allt mer desperat och Reshma tvingades tigga allt mer. Hon tillbringade mycket tid på gatan och lärde känna många gatubarn. Snart började hon även att övernatta på gatan tillsammans med dem. Efterhand började de äldre pojkarna i sällskapet att visa ett större intresse för henne.
– De tafsade på mig överallt och efterhand tvingade de sig på mig. Jag var så ung så jag förstod det inte då, men nu vet jag att de elaka pojkarna våldtog mig.
En dag gick en äldre kvinna förbi henne på gatan. Kvinnan fick nöd för henne och tog med henne till ett närliggande utvecklingskontor för kvinnor. Utvecklingskontoret kontaktade i sin tur 3 Angels Nepal och Reshma fick skyndsamt komma till deras boende.
– När jag kom till 3 Angels skyddade boende hade jag svårt att sova och i början kissade jag ned mig om nätterna. Efter allt det som hade hänt hade jag svårt att fokusera. Därför tog det mig nästan åtta månader att lära mig att sy på en symaskin.
Men trots allt som hon gått igenom älskar hon sina föräldrar och vill att det ska gå bra för dem. – Jag tänker på min mamma och pappa varje dag. Jag känner mig bekymrad när jag tänker på dem, för jag vet inte hur de har det. Mamma är psykiskt sjuk och alkoholberoende. Jag önskar att några av mina släktingar kunde komma hit och berätta för mig hur det går för min mamma, säger Reshma.
På Safe Haven får tjejerna lära sig att sy med maskin. Tanken är att de ska kunna försörja sig som sömmerskor. Även om det tog lång tid för Reshma att lära sig sy med symaskin är hon idag så pass bra på det att hon lär de nya tjejerna som kommer till centret att sy.
– Jag är tacksam för att många av mina negativa vanor har brutits sedan jag kom till centret. Tidigare pratade jag gatuslang och blev väldigt ful i mun när jag blev arg eller upprörd. Nu har jag vant mig av med det språket.
Sedan Reshma kom till centret har hennes livssituation förbättrats avsevärt och hon har fått tillbaka livsglädjen, energin och hoppet.
– Jag hoppas att mamma också ska få komma till en trygg plats där hon kan få rätt behandling och vård.
Efter att vi gjort intervjun, har vi fått reda på att myndigheterna har hittat och tagit sig an Reshmas mamma. Hon var hemlös och levde på gatan. De tog henne till ett rehabiliteringscenter, där hon skulle få hjälp att bryta sitt alkoholmissbruk och få vård för sin psykiska ohälsa. Men Reshmas mamma rymde därifrån och valde att återvända till ett liv i missbruk. Trots att myndigheterna försökte ge henne hjälp och stöd gick det inte. Hon blir lätt så arg och våldsam att hon kastar saker omkring sig, vilket gör det svårt att ha henne på ett rehabiliteringscenter – där det finns andra människor som kan bli skadade. Reshmas mamma och pappa har skilt sig och pappan har gift om sig med en annan kvinna.
Reshma* heter egentligen något annat men på grund av hennes utsatta situation vill vi inte avslöja hennes riktiga namn.
Bli Love and Hope-fadder
Text och foto: Love and Hope och 3 Angels Nepal
Bildtext: Bilden har tagits av en av våra medarbetar på en gata i en Nepalesisk stad. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.