Kom och köp! Eller lämna…
Love and Hope går ihop med Second Hand Märsta. För att tillsammans kunna bli en mötesplats för människor och hjälpa barn i Asien.
Second Hand butiken i Märsta började som en liten loppis i en kyrka i Arlandastad. Allt eftersom arbetet växte så anställdes en man, men det var först efter att han valde att gå vidare som Tina Carlmatz tog vid.
– Till en början var drivet att få vara med att stödja olika sociala projekt som förvandlade liv. Men mer och mer har det blivit viktigare för oss att även kunna hjälpa till här lokalt genom arbetsintegration, berättar Tina som nu jobbat med butiken i nio år.
Sara Öqvist, som för fem år sedan klev in för att driva Second Hand butiken ihop med Tina, berättar att hon jobbar i butiken eftersom man på en och samma arbetsplats har förmånen att få jobba med att hjälpa människor tillbaka in i arbetslivet samtidigt som man får vara med att göra världen till en lite bättre plats.
– Det är bra för miljön och pengarna är värdefulla där de hamnar. Vi kommer även att börja jobba mer med hållbarhet och miljöfrågor, vilket är ytterligare en dimension i att få jobba här, säger Sara.
EN ARBETSPLATS SOM FÖRVANDLAR LIV
Enligt Tina finns det ungefär 20 personer som kommer till Second Hand butiken vid olika tider och dagar för att få arbetsträna.
– Vi tror att den här arbetsplatsen förändrar människors liv. Om man kommer hit för att få arbetsträna så ger det mervärde genom att det vi gör här förvandlar liv även någon annanstans, till exempel för en flicka i Indien. Butikens hjärta har alltid legat i att stötta olika sociala projekt. Man har bland annat stöttat Läkarmissionens specialsatsningar.
– Vi kunde gå in där och styra våra pengar till deras olika behov. Det blev mycket katastrofhjälp, kan man säga. Vi gjorde även en satsning i Tunisien när det var krig i Libyen. Vi hjälpte flyktingar som var på gränsen där emellan, berättar Tina.
– Sen var det ju flyktinglägret för killar i somras som vi stöttade via församlingen Hillsong Church i Stockholm, påminner Sara. Sara berättar vidare att de under åren har haft som mål att försöka skänka 500 000 kronor varje år till hjälpande ändamål.
Man har sedan sex år tillbaka även stöttat Love and Hope (tidigare LoveNepal) på olika sätt, både genom ekonomiskt stöd men även genom att skicka ner personal för att jobba på plats istället för i butiken. Nu hoppas man kunna ge samma summa enbart till Love and Hope i de olika länderna som Love and Hope arbetar i.
– Utöver kostnader som hyra, löner med mera vill vi kunna ge 25 % till Indien, Sri Lanka och Bangladesh. Men det hänger ju på vad vi som butik har att erbjuda. Vi måste få in mer grejer för att locka fler kunder.
ALLT SOM GÖR ETT HEM BEHÖVS
Många av de kunder som dagligen besöker butiken, är människor som inte har något och som behöver börja om i sina liv. –
Det är många flyktingar som kommer. De har ingenting och behöver därför allting. Vi behöver få in av precis allt som gör ett hem. Husgeråd, möbler, kläder, handdukar, lakan och leksaker är bara några exempel, säger Tina.
SAMARBETET MED LOVE AND HOPE
Att få börja jobba med Love and Hope beskriver Sara som fantastiskt eftersom de alltid som verksamhet har haft ett enormt hjärta för allt det som Love and Hope jobbar med.
– Att det här framöver kommer bli ett Love and Hope hus, att vi får representera Love and Hope känns fantastiskt, förklarar Sara.
– Det känns som en naturlig väg att gå eftersom Love and Hope alltid har varit vårt favoritprojekt, kompletterar Tina.
SOCIALT FÖRETAGANDE OCH MILJÖMEDVETENHET
När man väl är i butiken för att antingen ge bort saker eller handla, kan man passa på att avnjuta en go’ fika samtidigt som man stödjer ytterligare ett gott ändamål.
– Tidigare gjorde vi själva fikat på plats, men numera köper vi in allt fikabröd från Jobbverket som är ett socialt företag i Tyresö. Vi tror på socialt företagande i Sverige och att det behövs allt fler. Ett annat företag som vi samarbetar med är Service i Sigtuna. De renoverar cyklar, och så säljer vi dem åt dem.
Sara och Tinas nästa mål för butiken är att börja jobba mer runt miljöfrågorna i kommunen. Tillsammans med andra aktörer, sociala företag och kommunala verksamheter vill man göra en större insats för miljön.
– Vi vill hjälpa människor att göra ett mindre fotavtryck på miljön i vår kommun genom att de återanvänder och konsumerar begagnat istället för att alltid köpa nytt, så kom och köp! uppmanar Tina.
– Eller lämna! avslutar Sara med ett stort leende på läpparna.
Martina Claesson