I september anordnade Birka gospel på Ekerö en välgörenhetskonsert till förmån för Love and Hope. Vi ringde upp en av initiativtagarna, Pernilla Thörewik för att få höra hur kvällen gick.
Berätta, vad är bakgrunden till konserten?
Vi tycker det är roligt att göra konserter som inte bara innebär att vi står och rapar upp ett antal låtar. Vi anordnar ofta konserter i samband med högtider därför att vi gärna vill ha ett annat fokus än bara låtarna i sig. När Rodney Alfvén firade sin 50-års dag med en välgörenhetskonsert i juni, var jag där och blev inspirerad. Vi gjorde en liknande konsert för 4 år sedan, vilket var ett roligt driv för hela kören. Så vi bestämde oss för att göra en till konsert där vi kunde få chansen att dels informera om ert arbete, men också ta till vara på låtarna från Rodneys skiva och artisterna som hade medverkat på den.
Hur många var involverade?
Kören består av 40 personer, sen hade vi fem stycken som kompade. Eftersom kören är en del av församlingen Mälarökyrkan, så bidrog många där ifrån också. Sammanlagt var nog ett 60-tal involverade.
Varför ville ni stötta just Love and Hope?
Om vi ska göra en bra konsert behöver vi ha med kören på tåget, för att de ska vilja haka på. Många har ingen koppling till kyrkan, utan är bara vanliga Ekeröbo. Trafficking är långt bort och samtidigt nära, därför är det ett ämne som berör de flesta människor. Eftersom Love and Hope har dykt upp på många sociala medier och även i tidningar genom åren så har man läst en del om arbetet och personligen tycker jag det är värdefullt och värt att lyfta.
På vilket sätt hoppas ni att konserten har gjort skillnad?
Det jag tog med mig, och flera med mig, var när Ing-Marie Alfvén berättade från scenen om arbetet Love and Hope gör, hon berättade att slavhandeln idag är större än vad den någonsin har varit. Det är som att vissa saker är mer svåra att greppa än andra, men vi fick hjälp att inse hur omfattande det är. Sen har jag hört många i publiken som i efterhand pratade om att det inte bara var en konsert, utan den gav så mycket värme, hopp och eftertanke. Jag tror att många kommer minnas det här för att det var något mer än bara en konsert i mängden. Vi människor blir ofta matade med dåliga nyheter om vad som händer i världen och jag tror det är nödvändigt för att kunna inse och ständigt bli påminda om livet utanför Sverige. Det är ett stort ansvar för mig som konsument, vad gör jag med allt jag hör? Det är upp till mig att göra skillnad.
Vad var reaktionerna efter konserten?
Bara positiva, många sa att det var väldigt roligt med en konsert som har ett syfte. Man får mycket med sig, en total upplevelse helt enkelt. Under kvällen visades en film om arbetet och därefter hade vi en sång, Esmeraldas bön. En väninna till mig hade med sig en son på 9 år. När sången var över sa han till sin mamma – ”Jag vill swisha min månadspeng till flickorna”.
Har du några tips att ge till de som är nyfikna på att göra något liknande?
Det är inte svårt att dra igång en konsert, även om det är mycket jobb. Jobbar man mot en organisation så får man lätt många bra trådar att dra i. Man behöver inte göra det så stort och omfattande, det man behöver göra är att hittar en repertoar som går i samma ton som det man vill säga. Man behöver även bestämma sig för vart man vill rikta uppmärksamheten, sen är det de små sakerna som infofoton, någon som berättar, med mera, som bidrar till kvalitén på konserten. Det har varit fantastiskt roligt och det är värdefullt att göra en sådan här sak. Alla som är engagerade får med sig något på resan!
Martina Claesson, Love and Hope
Artikeln har tidigare publicerats i Love and Hopes tidning RUM 56. Tidningen kommer ut fyra gånger per år. Kontakta oss på om du också vill ha tidningen.