Vi har ett val

Hon hette Asifa Bano. En 8-årig muslimsk flicka som växte upp i den indiska delstaten Kashmir. Den här delstaten som ligger vid gränsen till Pakistan har länge varit våldsbenägen där hinduer och muslimer spillt mycket blod över religiösa strider och konflikter.

För Asifa var det här dock inget bekymmer. Hon var ju bara ett litet barn. Ett barn som älskade familjens hästar och under en eftermiddag i januari bad Asifas mamma henne att hämta tillbaka hästarna från betet. Asifa lydde och sprang glatt ut till skogen. Men timmarna gick och den lilla flickan kom inte tillbaka och när hästarna lyckades hitta hem utan Asifa förstod familjen att det var något som inte stämde.

Familjen och grannar gick förtvivlat ut i skogen för att försöka hitta flickan men man fann henne inte. Man gick till polisen som då hånade familjen med att säga att hon måste flytt iväg med en pojke. Flickan var spårlöst borta och polisens agerande skapade ilska i staden. Protesterna började och fem dagar senare hittade man Asifa död. Hennes kropp var torterad och hennes ben brutna.
Ytterligare några dagar senare började polisen gräva i fallet. Asifa hade tagits till ett hinduiskt tempel. Där hade hon hållits fången i flera dagar. Hon hade tvingats ta lugnande preparat så att hennes medvetande skulle försvinna. Sen blev Asifa både torterad och våldtagen och när männen kände sig klara mördade de brutalt det lilla barnet.

En tid senare kom det fram att poliser var med på det hela. Det var även en tidigare regeringsofficer. De som skulle beskydda flickan var brottslingarna. En polis hade bett om att få våldta flickan en sista gång innan man valde att avsluta hennes liv. Totalt greps åtta män för brottet eller för att vara medskyldiga. Många hävdar att det här var en religiös konflikt som Asifa fick betala priset för. Under begravningen belägrade en grupp hinduextremister gravplatsen, de hotade familjen med våld vilket gjorde att man fick ta flickans kropp och begrava den en mil därifrån.

Flickans öde blev omtalat i hela världen. I Indien gick kvinnor ut och krävde sina rättigheter. Det strejkades över hela landet och protesterna ledde till att Indiens premiärminister fick hålla ett extrainsatt möte där han deklarerade kraftigt skärpta straff mot våldtäkter.

Asifa fick inte se allt stöd till henne. Hon fick inte se alla plakat med hennes ansikte på. Hon kunde inte ta del av all kärlek som riktades till henne. Däremot skakade hennes liv om en hel nation. Hennes berättelse har nåtts ut till hela världen. Indien kommer aldrig glömma Asifa och jag är helt övertygad om att hennes liv kommer fortsätta förändra livet för många utsatta kvinnor och barn.
I en annan del av världen har vi gått till val. Vi har gått till våra valstugor, valt våra lappar och kryssat i våra folkvalda. Men du och jag har även ett annat val, ett val som kan rädda liv. Ett val som kan rädda flickor från ett livslångt mörker. Ett val som kan få barn bort från bordellområden och som kan förebygga både våldtäkter och mord.

Berättelsen om Asifa är fruktansvärd, men den är dessvärre inte unik. Låt oss tillsammans göra allt vi kan för att hjälpa och rädda så många kvinnor och barn som möjligt. Låt oss tillsammans göra det valet, låt oss ge vår röst till de som ingen har och jag lovar, vi är med och räddar människors liv.

Tack för din röst, ditt val och ditt stora hjärta.

Jonatan Alfvén